Fri som falken

Client Name : Hasse Farstad

Fri som falken

Dette er historien om skøytemesteren Sverre Farstad og hans to kamerater fra Trondheim som utgjorde Falken-trioen – tidenes mestvinnende klubbenhet av skøyteløpere, uansett land.

Boka beskriver hvordan Farstad, Henry Wahl og Hjallis tok steget fra mellomkrigstidens arbeideridrett og oppvekst i den tøffe bydelen Lademoen til en uvirkelig mengde medaljer og rekorder – og heltestatus i skøytegale Norge etter fem års okkupasjon. Sammen med den karismatiske lederen Karl Brechan la de grunnlaget for trøndersk dominans i en rekke idretter etter andre verdenskrig.

«Fri som falken», ført i pennen av sønnen Hasse, forteller om temperamentsfulle og individualistiske Sverre Farstad, som var og forble sin egen mann. Kompromissløs både i sport og yrke. Han sluttet på dagen som toppidrettsmann da han hadde nådd sine mål – OL-gull og sammenlagtseier på skøyter.

Sverre Farstads tidlige år var fylt av konkurranser i allslags idrett, og fra 14-årsalderen også fabrikkarbeid, arbeidsløshet og sjømannsliv om hverandre. Etter karrieren markerte han seg som journalist i Arbeiderbladet og leder i Leieboerforeningen. Som forbundstrener jobbet han før OL i 1956 for en skøyterevolusjon i Norge, men prosjektet endte i brudd med Norges Skøyteforbund.