Betal med kort, klikk her

Historien om Sverre Farstad og Falken-trioen 

«Fri som falken» er historien om skøytemesteren Sverre Farstad og hans to kamerater fra Trondheim som utgjorde Falken-trioen – tidenes mestvinnende klubbtrio av skøyteløpere, uansett land. Med bakgrunn i mellomkrigstidens arbeideridrett og oppvekst i den tøffe bydelen Lademoen, vant de en mengde NM-, EM-, VM- og OL-gull.

Boka viser at trioens eldstemann, Henry Wahl, satt med treningsinnsikten som smittet over på, og utløste, trøndersk idretts enorme seiersrekke etter andre verdenskrig - med en lang rekke olympiske gullmedaljer i både nordiske grener, skiskyting, skøyter og sykling.

Boka viser også at Falken-lederen Karl Brechan var den som manøvrerte «sine gutter» inn på landslag og i toppform til mesterskap. Mot slutten av Falken-trioens eksistens, var «n’Kal» på alle vis en manager for skøytekongen Hjalmar «Hjallis» Andersen – trioens yngstemann.

Etter fem års idrettsstreik var nordmenn flest umettelige i sin jakt på store norske sportsprestasjoner. Boka forteller om frigjøringsstevnet på Trondheim stadion i øsende regnvær i juni 1945. Her ble vektløfteren Sverre Farstad foran tusenvis av tilskuere den første utøver etter krigen til å slå en norsk rekord, uansett idrett. 

«Fri som falken» forteller om temperamentsfulle og individualistiske Sverre Farstad, som var og forble sin egen mann. Både i sport og yrke. Han sluttet på dagen som toppidrettsmann da han hadde nådd sine mål – OL-gull og sammenlagtseier på skøyter. Som journalist i Arbeiderbladet underordnet han seg ikke noen form for klikker under den kalde krigen. 


Boka viser at den berømte «Skøyterevolusjonen» i 1963 godt kunne ha skjedd sju år tidligere, før OL i 1956. Muligheten ble forpurret av en kombinasjon av mangel på handlekraft i Norges Skøyteforbunds styre, og nettopp Sverre Farstads temperament og individualisme.

«Fri som falken» forteller om en venstreorientert mann som i stedet skapte revolusjon i den gamle Ap-bastionen Leieboerforeningen. Etter selv å ha vært truet med utkastelse fra hjemmet for seg og familien, overtok han ledelsen i leieboerbevegelsen tidlig på 1970-tallet, og bidro til å skape en mye mer slagkraftig organisasjon.

Datidens media skrev «han er ingen asket» om Sverre Farstad. Han både røkte og likte å feste – men han stumpet sigarettene i fire måneder før sine to største triumfer på isen. Livsstilen ble etter hvert hans bane, i kombinasjon med høyt arbeidspress, turnusarbeid, og voldsom konkurranselyst uten tilsvarende trening, i tiden etter skøytekarrieren.

«Fri som falken» forteller om Sverre Farstads kameratskap med mange av idrettsungdommene som ble fengslet og henrettet under okkupasjonen av Norge. Han fortalte ikke mye om hva han selv gjorde under krigen. Men våren 1946 ble han plukket ut til det første kullet i Forsvarets Gymnastikk og Idrettsskole og innlemmet i Tysklandsbrigaden.


Pris kr 349,- + porto
(Henting kan avtales i Oslo og Trondheim, send e-post til: hans.martin.farstad@gmail.com


Betale med VIPPS til 637148.