Ti feil du bør unngå for å få frem et godt bokprosjekt

0 Comments

 1. Unngå å benytte familie og venner til å vurdere om bokprosjektet ditt er godt eller dårlig.
  De har en relasjon til deg som gjør at de ikke er objektive i sin bedømmelse, og vil gjøre deg en bjørnetjeneste ved ikke å være tilstrekkelig kritiske eller ærlige.
 2. Tro ikke at quick fix, «gode råd» bøker og smarte facebook løsninger gir deg en god bok. Du må legge inn mange timer med skrivetrening og hardt arbeide for å få frem et prosjekt du kan være fornøyd med. Om du ikke ønsker å legge så mye svette i prosjektet så bare stopp med en gang, det blir aldri noe lesverdig produkt.
 3. Tro ikke at førsteutkastet er det ferdige produktet. Tenk på førsteutkastet som en god skisse til å gå videre med og videreutvikle til et lesverdig produkt.
 4. Tro ikke at du kan være din egen redaktør selv om du er en selvpubliserer. Selvpublisering betyr ikke at du skal gjøre alt selv. Det betyr at du er ansvarlig for teksten selv og at du er prosjektansvarlig for boken.
 5. Tro ikke at alle slags apper og digitale hjelpemidler erstatter en levende redaktør, selv om stavekontroll, ordelingsprogrammer og digital grammatikkhjelp kan være til stor nytte. Et samspill med en redaktør vil kunne gi deg den tiltrengte hjelp til å nå et anstendig produkt.
 6. Tro ikke at du kan skrive en bok som ikke passer inn i noen kjente genre og lykkes. Om du kan putte boka inn i en klart definert og lett gjenkjennelig genre så er det mye større sjanse for å lykkes.
 7. Bommer du på genre som du mener din bok tilhører og prøver å markedsføre den på en upassende måte så går det dårlig.
 8. Tro ikke at du kan finne en genre og deretter bryte alle regler for å nå markedet. Det er ditt privilegium å bryte regler, men du vil irritere lesere som forventet noe annet enn det de får.
 9. Tro ikke at skrivejobben er ferdig selv om boka er ferdig. Å lage markedsmateriell, reklametekst på bokomslaget, annonser, brosjyrer etc. er en skrivejobb som det må brukes en god del arbeid og tankevirksomhet på, selv om skrivehjernen din er utslitt. Uten denne jobben kommer ikke boken til å få den nødvendige oppmerksomhet til å nå markedet.
 10. Tro ikke at alle feil er pinlig og sjenerende og kan tilgies. Men ved å bruke andre som korrektiver for skrivingen, og ha et åpent sinn for læring og være mottakelig for korrektiver, vil feil minke og hvert nytt prosjekt bli bedre og du vil vokse som forfatter.

Categories: