Folket på Vinje
- Det står alltid kvinner bak. En fortelling om "Han Josef i Skipnes" og “Ho Ramstad”
- Det står alltid kvinner bak. En fortelling om "Han Josef i Skipnes" og “Ho Ramstad”
- Det står alltid kvinner bak. En fortelling om "Han Josef i Skipnes" og “Ho Ramstad”
Forfatteren er født i Øksnes kommune i 1943 og vokste opp i Finnvågan. Faren, Targei Rørtveit, var lærer ved skoleinternatet. Mora, Oddny, som var fra Skipnes, var datter av Josef Pedersen i Skipneset, som igjen var et av barnebarna til hovedpersonen i romanen. Johannes blir dermed tippoldebarn til ”Anna på Vinje”.
Familien forlot Finnvågan i 1958 og flyttet til Kabelvåg. Etter 20 år som lærer sluttet han i skolen og startet opp egen bedrift innen lakse-oppdrett, den nye vekstnæringen som var under utvikling langs hele norskekysten. Omtrent samtidig overtok familien ansvaret for fiskeværet Skipnes og startet bevaringsarbeidet for et av de mange ”dødsdømte” utkantstedene som Kyst-Norge har så mange av.
Aktivitetene og interessene har vært mange, og arbeidet med å ta vare på verdiene som kystkulturen representerer er blitt et stort engasjement.
I 2007 ga han ut boka ”Fiskeværet Skipnes – Fortid – Nåtid – Framtid”, og i 2008 første del av ”Folket på Vinje”, som har som hovedformål å bevisstgjøre oss om kystkulturens iboende styrke og verdi. Dette er femte bind i serien om «Folket på Vinje». I tillegg kom boka «Menneskeskjebner på yttersida». Boka om Dorius, Kristine og boka om «Anna på Vinje, Fra tippoldemor til kystkvinneikon», samt bind fire om «Han Josef i Skipnes» og denne boka er nå oppgradert med illustrasjoner av kunstneren Jarle Hammer.
I 2013 mottok Johannes Rørtveit Riksantikvarens kulturminnepris for sin store innsats for kystkulturen